Po víkendové střelbě v arizonském Tusconu se američtí politici pustili do přestřelky slovní. Sarah Palin to nevydržela a zaútočila na novináře, kteří podle ní "odpudivým způsobem" naznačují, že střelbu mohly podpořit často hodně ostré výpady právě Palinové a jejích podporovatelů proti některým demokratickým politikům.

Pravděpodobně nejšílenější reakcí však bylo, podle mne, prohlášení arizonského kongresmana Trenta Frankse, který se na otázku, zda náhodou není zbraní v Americe příliš mnoho, prohlásil, že v je mu líto, že v Tusconu nebylo o jednu zbraň víc, v rukou "zodpovědného člověka". Pan Franks je zjevně zklamaný, že se na místě činu nenašel další ozbrojený člověk, který by zneškodnil vraždícího Jareda Loughnera.

Po té co opadl první šok mi ovšem došlo, že Franks uhodil hřebíček na hlavičku. Jde sice o hřebík do rakve, ale nešť... Nošení zbraní by se v USA mělo stát povinným! Jen tak lze zajistit, že v blízkosti každého šíleného střelce se rychle najde někdo, kdo tasí a nebezpečného šílence zllikviduje. Bude zřejmě tu a tam docházet k přehmatu, když příliš aktivní ochránci bezpečí amerických občanů rozstřílí na kaši nešikovného začátečníka, kterému polo-automatická zbraň vypadne v metru, ale to se nedá nic dělat.

Bude třeba ještě rozhodnout, zda zbraň budou muset nosit všichni od 16, kdy mohou řídít auto, nebo až od 21, kdy si mohou dát pivo. Vzhledem k tomu, že alkohol je velká metla, vypadá to spíš na těch šestnáct....