Relativně úspěšné emise portugalských, španělských i italských dluhopisů na začátku tohoto týdne, spojené s rýsující se dohodou evropských politiků na zvýšení kapacity European Financial Stability Fund (EFSF) půjčovat postiženým zemím a také neochabující aktivita Evropské centrální banky, která již drží 135 miliard euro různých vládních dluhopisů, snížily rizikové prémie většiny vládních dluhopisů tzv. periferních zemí eurozóny. Od pondělního maxima klesly výnosy desetiletých řeckých dluhopisů o 130 bps (na stále úctyhodných 8%), irských o 80 bps, portugalských o téměř 50 bps a španělských o necelých 40 bps. Obdobně pozitivně reagovaly evropské akciové trhy a i euro se mírně vzpamatovalo.

Znamená to, že krize eurozóny se blíží ke zdárnému konci. Bohužel, zatím ne. Jedna úspěšná aukce ještě neřeší dluhopisové financování evropských vlád, které bude letos nejmasivnější v historii. Portugalsko ve středu prodalo dluhopisy za 1,25 miliardy euro, za celý letošní rok ale bude muset prodat nejméně dvacetkrát tolik (25 miliard euro). Výnos dluhopisů prodaných ve středu je přitom 6,71%, což je téměř dvojnásobek toho, co Portugalsko platilo za své dluhopisy ještě před rokem. Portugalská vláda také potvrdila, že pokud by výnosy dále rostly a dosáhly více než 7%, obrátila by se o pomoc na EFSF. Vzhledem k tomu, že již v dubnu bude vláda potřebovat 5 miliard euro na splátku dluhopisů, je možné, že hranice 7% dluhopisy dosáhnou velmi brzy.  

Všechny země eurozóny pak budou muset letos na trhu najít kupce pro dluhopisy za téměř 1 bilion euro. Díky postupnému snižování schodků se sníží i potřeba vydávání nových dluhopisů: zatímco v roce 2010 vlády zemí eurozóny vydaly dluhopisy za 468 miliard, letos by to mělo být o 50 až 60 miliard méně. Letos však „maturuje“ téměř 600 miliard euro v dluhopisech vydaných před rokem 2009 a tedy za velmi příznivých podmínek. Průměrný výnos těchto dluhopisů byl mezi 3 a 4%, o čemž si letos většina vlád může nechat jen zdát. Výnosy, a tedy náklady na správy dluhu půjdou letos nahoru ve všech zemích a nejvíce v těch, které ještě nemají program MMF a EU, ale o kterých si všichni myslí, že se mu nakonec nevyhnou. Tedy v první řadě Portugalska, ať už první letošní aukce dopadla jakkoliv.