Evropská centrální banka dnes zvýšila, podle očekávání, svoji klíčovou refinanční sazbu o 25 bps na 1,25%. Jen o několik hodin před tím požádalo Portugalsko Evropskou unii  o půjčku. Obě události měly minimální vliv na trhy, neboť byly očekávány, především ECB si dala záležet, aby její krok nikoho nepřekvapil. Portugalské desetileté dluhopisy si zachovaly "spread" nad německými těsně pod 5% a portugalské akcie dnes dokonce posílily o zhruba 1%.

Nejdůležitější je ovšem, co portugalská krize bude znamenat pro Španělsko. Evropská unie si vytvořila nástroje (EFSF a dnešní ESM), které zvládnou financování Řecka, Irska i Portugalska, ale Španělsko by už bylo nad jejich síly. Z tohoto hlediska je dnešní nejdůležitější zprávou výsledek aukce španělských tříletých dluhopisů. Aukce dopadla lépe než aukce stejných dluhopisů v březnu: investoři se dnes spokojili s výnosem 3,57%, zatímco před měsícem požadovali 3,59%. Pokud by tato nálada investorů vydržela, španělská vláda by pokračovala v rozpočtových škrtech a v reformách trhu práce, naplnilo by se pravděpodobně očekávání trhu, že i pro Evropskou Unii platí pravidlo třikrát a dost: po půjčkách pro Řecko, Irsko a Portugalsko by se situace mohla uklidnit. Ceny irských dluhopisů také proto dnes stoupaly a výnosy desetiletých klesly za týden o téměř procento (z 9,8% 31. března na 8,9% dnes).

Evropská centrální banka byla první centrální bankou, která reagovala na příznaky finanční krize v roce 2008. Dnes znovu předstihla americký  Fed a začala svoji měnovou politiku "normalizovat". Zatím se zdá, že její rozhodnutí bylo opět načasované správně.