Ve třetím letošním čísle časopisu Czech Journal of Economics and Finance vyšly čtyři články, zabývající se různými aspekty vývoje finančního sektoru během ekonomické krize.

V prvním článku "The Bright and the Dark Side of Cross-Border Banking Linkages" ukazují autoři Martin Čihák, Sonia Muñoz a  Ryan Scuzzarella (všichni z IMF, i když Martin je teď na "výpomoc" ve Světové bance), že vztah mezi stabilitou finančního sektoru a jeho propojeností se zahraničím je výrazně nelineární. Stabilita se napřed zvyšuje s tím, jak se banky  stávají více mezinárodní, ale v určitém bodě dochází ke zlomu a stabilita spíše klesá.

Článek Jana Babeckého (ČNB), Aleše Bulíře (IMF) a Kateřiny Šmídkové (ČNB) "Sustainable Real Exchange Rates in the New EU Member States: What Did the Great Recession Change?" ukazuje, jak prudce zahýbala finanční krize reálnými rovnovážnými kurzy nových členských států EU, ať už mají kurz pevný či plovoucí.

Pánové František Brázdík, Michal Hlaváček (oba ČNB) a Aleš Maršál (Institut ekonomických studií FSV UK) ukazují, že modelování nerovnováh ve finančním sektoru je mohem složitější než jsme si kdy mysleli: "Survey of Research on Financial Sector Modeling within DSGE Models: What Central Banks Can Learn from It."

Konečně Marina Tkalec z Institutu ekonomie v Záhřebu analyzuje "euroizaci" domácích úspor ve dvanácti zemích střední a východní Evropy. Zatímco v Česku a Polsku k euroizaci nedochází, v řadě okolních států je to reálný problém. Článek "The Dynamics of Deposit Euroization in European Post-transition Countries: Evidence from Threshold VAR" také ukazuje, že jakmile jednou k euroizaci dojde, cesta zpět prakticky neexistuje.

Takže konečně trocha seriózního čtení na léto!