Páté číslo časopisu Czech Journal of Economics and Finance je již dostupné na webu a přináší články tentokrát zaměřené téměř výhradně na českou ekonomiku.

Roman Horváth Z IES FSV v článku Do Confidence Indicators Help Predict Economic Activity? The Case of the Czech Republic zkoumá, jak se zlepší makroekonomické modely po zařazení indikátorů důvěry. Zajímavé je, že ačkoliv tyto indikátory jsou většinou korelované s vývojem HDP, jejich zařazení nakonec odhadům moc nepomáhá.

Jakub Ryšínek, Jaromír Tonner, Stanislav Tvrz a Osvald Vašíček (první jmenovaný z ČNB, ostatní z Masarykovy univerzity v Brně) vybudovali ve svém článku Monetary Policy Implications of Financial Frictions in the Czech Republic model české ekonomiky, který jim umožňuje modelovat dopady finanční krize. Jejich závěry naznačují, že finanční krize vyžadují rychlejší reakci měnové politiky, než "standardní" zpomalení růstu.

Třetí článek o české ekonomice Víta Pošty z VŠE a ministerstva financí zkoumá jak se v čase mění riziková prémie na pražské burze cenných papírů: Time-Varying Risk Premium in the Czech Capital Market: Did the Market Experience a Structural Shock in 2008–2009?   Lze se jen obávat, že pokud bude pokračovat stávající útlum obchodování na burze, za chvíli nebude co zkoumat...

Hned následující článek autorů z Turyňské univerzity v Polsku Piotra Fiszedera a Witolda Orzeska "Nonparametric Verification of GARCH-Class Models for Selected Polish Exchange Rates and Stock Indices" provádí s daty z varšavské burzy řadu ekonometrických cvičení, které snad uspokojí i ty technicky nejnáročnější čtenáře.